+36 70 603 2679 profiszerelo@gmail.com

Milyen klímával lehet fűteni?

A kereskedelemben kapható split klímákkal kivétel nélkül lehet fűteni. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindegyik split klíma egyforma, ezért nem mindegy, hogy ha a klímás fűtés mellett teszik le a voksukat, akkor milyen típust választanak a fűtésre. 2015-től, az Európai Unió rendelete alapján csak és kizárólag inverteres klímákat lehetséges az unión belül forgalomba hozni. Az inverteres klímaberendezések kivétel nélkül tudnak fűteni. A régebbi típusú klímák, az úgynevezett ON/OFF klímák nem mindegyike tudja a fűtés funkcióját is ellátni. Persze vannak ebben a típusban is olyanok, amelyek szintén tudnak fűteni. Manapság már mindegyik gyártó cégnél, csak olyan berendezéseket gyártanak, amelyek inverteresek, vagy tudnak fűteni is. Egy elektromos hősugárzót leszámítva, a klíma gyorsabban érezteti a fűtés melegítő hatását, érzetét a bekapcsolást követően, mint bármelyik másik fűtési rendszer. Egy hősugárzónál vagy egy radiátornál a sugárzó hő biztosítja a meleg érzetét, ellenben a klímák esetében egy érezhető kellemes, meleg légáramlat biztosítja ugyanezt. Ennek a meleg levegőnek az iránya és az áramlásnak az ereje szabályozható, de teljesen észrevehetetlenné nem lehet tenni. Ahogy egy beltéri ventilátor forgása és a mozgó levegő áramlása is kisebb zajjal jár, ugyanez elmondható ezek alapján a klímákról is. Jelenleg az elérhető legkisebb hangnyomás 20db(A) körül van. A fűtési üzemmódban a klímák nem fűtenek folyamatosan, megállás nélkül, mert időnként a folyamatot megszakítják a leolvasztási ciklusok. Amikor a klímaberendezés úgy érzékeli, hogy elérte a kívánt hőfokot, a berendezés magától kikapcsol, ezáltal természetesen teljesen megszűnik a légmozgás is.  A gyengébb minőségű készülékeknél, mert sajnos van ilyen is, jobban észre lehet venni, hogy a hőtágulás következtében, néha recsegő hangokat ad ki a hőcserélő vagy a műanyag burkolati részek. Ez betudható annak, hogy a beltéri egységben, a leolvasztások miatt akár 50 fokos hőmérséklet ingadozás is előfordulhat, fűtési üzemmódban. 

A klímaberendezések hangja általában nem túl hangos, sőt, van kifejezetten csendes üzemmód is a legtöbb készülékben, nem elviselhetetlen a működéssel járó zaj. Egy mosógép zaja hangosabb, amikor 2 órás program megy egyfolytában. Rövid idő után szinte már észre sem lehet venni, hogy megy a klíma, főleg, ha más zajok is vannak mellette a helyiségben. 

Természetesen a split klímával történő fűtésnek is megvannak az előnyei és a hátrányai egyaránt. Az előnyeihez tartozik, hogy jó áron hozzá lehet jutni egy jó minőségű készülékhez, akár két vagy több beltéri egység is csatlakoztatható egy kültéri egységhez, és a telepítési díja sem mondható nagyon drágának. Ami talán a legnagyobb előnye a klímás fűtésnek, hogy semmilyen engedély nem kell hozzá. Egy split klímás rendszer kiépítésével megoldhatják az egész ház hűtését és fűtését is. A nem túl kemény hidegek alkalmával pedig verhetetlen az áramfogyasztásuk. Helyiségenként lehet vezérelni az egységeket, és ezt akár wifiről is megtehetik. Ezen kívül még nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a telepítése során semmilyen hatalmas átalakítást nem kell végezni az épületben, lakásban, házban és gyorsan, egy nap alatt készen vannak a munkálatok.

A hátrányai közé tartozik, hogy a mozgó levegő miatt lehet egy kisebb fajta huzat érzésük, és ahogy említettem nem tökéletesen zajmentes a működésük. Itt hozzá kell tenni, hogy a nagyon zord és kemény, fagyos téli időszakban nagyon lecsökken a teljesítménye a klímának, és a fűtési hatásfoka is gyengébb lesz, éppen ebből kifolyólag nem árthat egy másik fűtési opcióval is készülni, persze nem törvényszerű. Még talán a karbantartási költségeket lehet említeni, de minden műszaki berendezésnek megvannak a saját üzemeltetésével kapcsolatos kiadásai.

Az áramfogyasztás egy nagyon fontos kérdés egy klímával történő fűtésnél, így a split klímák esetében is. Igaz, hogy ezek a készülékek elektromos árammal üzemelnek, de mivel hőszivattyúként működnek, a töredékét fogyasztják, mint az összes többi elektromos fűtés. Ez abból adódik, hogy a klímaberendezés a felvett áram mennyiségét csak az áramellátáshoz használja, a meleg levegő előállításához nem használ többletenergiát, mert azt a hőszivattyú garantálja, egészen addig, ameddig nagyon le nem hűl a hőmérséklet. Éppen ezért a split klíma fogyasztását erősen befolyásolja az időjárás, vagyis a külső hőmérséklet. Minél hidegebb a kinti levegő hőmérséklete, annál kevesebb hőt tud elvonni belőle, ugyanannyi energia felhasználása mellett. Ez azt is jelenti, hogy amikor drasztikusan csökken a külső hőmérséklet, azzal arányosan nő a klíma energia fogyasztása. 

Az vitathatatlan tény, hogy egy padlófűtéssel nem lehet versenyezni kényelmi szempontból, viszont sok esetben vagy nem lehet kiépíteni, vagy nagyon drágának tartják. A klímaberendezések által fogyasztásra kerülő elektromos energia és a leadott hőenergia aránya nagyban függ az időjárási viszonyoktól, főleg télen, így egy egész éves fogyasztást nehéz összehasonlítani egy, az időjárástól kevésbé befolyásolt gázfűtés költségeivel. A nyílt égésterű kazánok energiafogyasztásához képest biztosan gazdaságosabb megoldás, de akár egy kondenzációs kazánéhoz képest is versenyképes lehet a split klímás fűtés.  

Egy kisebb területű lakás nagyságrendileg két beltéri egységgel felfűthető. Félmilliós költséggel ez már kivitelezhető. Viszont a cirkós fűtési rendszerek esetében ez a költség mindenképpen magasabb lesz, hiszen egy kazán, a kémény, a radiátorok vagy a padlófűtés kiépítése ennél lényegesen többe kerül. Ezen kívül kell még kéményseprői szakvélemény, egy gázterv és gáz bekötési engedély is, amelyek még plusz költségekbe kerülnek. A beüzemelés időtartama is kitolódik, az intézkedések és az engedélyek beszerzése által. Egy körülbelül 50-60 m2 alapterületű lakás vagy egy kisebb ház felújítása esetében viszont nagyon is el lehet gondolkodni a klímás fűtés lehetőségén. 

Ezen kívül egy jó split klíma kiválóan alkalmas egy nagyobb házon belül, a különböző helyiségek egyenként történő fűtésére is. Nem kell egyidejűleg az összes helyiségben ugyan olyan melegnek lennie, hiszen nem mindenhol tartózkodnak folyamatosan a nap minden időszakában. Ezen kívül 18-20 foknál melegebb szobában nem is lehet egy jót aludni éjszakánként, mert nem komfortos, és nem is egészséges. Ha ezt külön-külön szabályozni tudják a klímás fűtéssel, azzal is pénzt takaríthatnak meg. 

A split klímák nagyszerű megoldást kínálnak hűtésre és fűtésre is egyaránt. Használják ki ezt a lehetőséget.