+36 70 603 2679 profiszerelo@gmail.com

Lehet fűteni klímával?

Hazánkban még kevésbé számít gyakori megoldásnak a klímaberendezésekkel történő fűtés. Ennek több oka is van. A köztudatban a klíma kifejezés hallatán a legtöbb ember a kánikulai melegben történő hűtésre gondol, így nincs benne a fejekben, hogy egy légkondicionáló készülékkel gazdaságosan lehet fűteni is. Gyakorta még az is előfordul, hogy a klímatulajdonosok sem használják ezeket a funkcióit a berendezéseiknek, sokan egyáltalán nem is gondolnak erre a lehetőségre. Az emberek eléggé bizonytalanok abban a kérdésben, hogy ez a fűtési lehetőség mennyire érné meg számukra anyagilag. Sokan azt gondolják, hogy túl sok áramot fogyaszt a klímával történő fűtés és mivel van villany vagy gázfűtésük, ezért alapból elvetik ezt a lehetőséget. A jelenleg forgalmazott készülékek nagy része kiválóan alkalmas hűtésre és fűtésre is egyaránt minden szezonban. Akik bizonytalanok ebben a kérdésben, de szeretnék kipróbálni ezt a lehetőséget is, hogy ezzel a módszerrel gazdaságosan tudnak-e fűteni, forduljanak szakemberhez és kérdezzék meg tőlük. Az esetek túlnyomó részében a hozzáértők, a forgalmazók és a szakemberek válasza is az lesz, hogy igen, lehetséges. Egy megfelelően kiválasztott készülékkel és bizonyos egyéb feltételek teljesülése mellett komoly megtakarításokat eszközölhetnek, akár egy modern gázkazánhoz képest is.

Ezek az újfajta, modern klímaberendezések egészen más elv alapján működnek, mint egy gázkazán vagy egy villanyfűtéssel üzemelő készülék. A régebbi, hagyományos radiátorok az elektromos áramot egy fűtőszál segítségével alakítják át hőenergiává. Ellenben a fűtésre alkalmas klímák hőszivattyús elven működnek, ami lényegesen jobb hatásfokot biztosít. A hőszivattyús rendszerek lényege, hogy egyik közegből egy másikba szállítják a hőenergiát. Nagyon leegyszerűsítve hűtési üzemmódban a benti levegőt a hőcserélő segítségével lehűtik, fűtési üzemmódban pedig felfűtik. Az áthaladó levegő hőmérséklete ezáltal megváltozik és ennek a folyamatnak a hatására változó levegőt érezhetik a helyiségben. A klímákban speciális hűtőközeg van. Egy olyan speciális vegyület, ami átalakul cseppfolyós állapotból gáz halmazállapotúba és ugyanígy fordítva, ez teszi alkalmassá a hő elvezetésére. Amikor hűtés üzemmódban üzemel a készülék, akkor a lakás meleg levegőjét ez a speciális hűtőközeg hűti le, ami felmelegedve gázhalmazállapotban távozik a kompresszorba, ott ez a gáz összepréselődik. A gáz így lényegesen sűrűbbé válik, viszont a felhalmozódott hőenergiát megőrzi. Ez a forró és sűrű gáz a kinti közegbe kerülve leadja ezt a hőenergiát és a lehűlt állapotban kerül vissza a rendszerbe, ahol a benti tér hűtését végzi. Ugyanez a folyamat játszódik le a fűtés során is, annyi különbséggel, hogy ekkor a kompresszor segítségével felhalmozott hőenergia a lakás levegőjét fogja felfűteni. Érthetőbben kifejezve tehát a klímával való fűtésnél az elektromos áram kizárólag a klímaberendezés áramellátását, működését biztosítja, és nem közvetlenül a hő előállításáért felelős. Pontosan ezért lehetséges, hogy egy jó minőségű, fűtésre is alkalmas légkondicionáló készülékkel sokkal költséghatékonyabban fűthetnek, mint például egy villanyradiátorral vagy villanykazánnal.

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.

Takarékos a klímával fűtés?

Ha hozzávesszük azt is, hogy ezek a modern berendezések már alkalmasak a napelem rendszerrel is együttműködni, akkor kijelenthetjük, hogy olyan korszerű, költséghatékony fűtési lehetőséget biztosítanak, amellyel megéri számolni. Ellenben azért egy normálisan kiépített, jó minőségű gáz kazános, radiátoros vagy padlófűtési rendszert nem szabad teljesen lecserélni, mindig kell lennie több alternatívának is a fűtésre egy lakásban, házban. A költséghatékony megoldás lehetséges úgyis, hogy vegyes használatban történik a fűtési alkalmazások használata. 

Felmerülhet a jogos kérdés, hogy ha megéri klímával fűteni, akkor mégis mikor válasszák a klímát a gáz vagy a villany fűtés helyett? Egyáltalán kell-e kifejezetten helyettük választani ezt a lehetőséget? Abban az esetben, ha egy teljesen új építésű házról van szó, akkor mindenképp érdemes lehet kiépíteni ezt a rendszert, éppen azért, mert egyszerre tudja biztosítani a nyári hűtési a és hűvösebb időkben a részleges fűtési komfortot is, emellett egy gázfűtéses rendszer kiépítése akár a többszöröse is lehet egy klíma telepítésének. Ettől függetlenül, ahogy említettem, nem minden esetben kivitelezhető egész télen a fűtés megoldása csak és kizárólag klímaberendezésekkel. Tehát mindenképpen legyen egy másik lehetőség is a házban, lakásban a fűtésre.

Abban az esetben is szokták javasolni ezt a fajta fűtési rendszert a klímák által, ha egy lakóterületen az építkezés idején még nem elérhető a gáz szolgáltatás vagy túlságosan költséges lenne a kiépítése. Másik ilyen opció, amikor egy kémény kiépítésénél merülnek fel problémák, mert a gázüzemű rendszerekhez kötelező a kivezető nyílás, vagyis a kémény kiépítése. 

Ahogy említettem talán a leghatékonyabb megoldást az jelenti, amikor csak az átmenetileg hűvösebb időszakokban használják a klímát a hagyományos gáz vagy villanyfűtés helyett. Ebben az esetben lehet elérni a legjobb hatásfokot ezekkel a készülékekkel. Viszont nem mindegyik klímaberendezés alkalmas arra, hogy a téli időszakot végig fűtse és az sem garantált, hogy az átmeneti időszakban kifejezetten gazdaságosan fűtenek. Ez azért fordulhat elő, mert minél hűvösebb kint az időjárás, annál gyengébb a működésnek a hatásfoka. Általában nagyságrendileg 0 fokig jól használhatók fűtésre, de ez alatti hőmérsékleten már lényegesen romlik a teljesítményük. Viszont vannak olyan nagyobb teljesítményű berendezések is, amelyek még -15 fokban is képesek a gazdaságos fűtés biztosítására. Szerencsére hazánkban csak ritka és nem folyamatos a -15 fokos hőmérséklet, így emiatt nem kell aggódni. Általában a fűtésre alkalmas klímák nagyobb hőcserélő felülettel rendelkeznek, éppen ezért mind a kültéri, mind pedig a beltéri egységeik általában nagyobbak, mint a hagyományos berendezéseknél. Fontos még megnézni az energetikai besorolását is a berendezéseknek, mert az mutatja meg az áram fogyasztását a készüléknek. 

Ma már a klímával történő fűtés egy megbízható és költséghatékony versenytársa a gáz és a villany fűtéseknek, vagy akár együtt, vegyesen használva a rendszereket.